Kuchnia regionalna

Polewka

dział: Kultura ludowa
komentarze: 11 (zobacz)

POLEWKA

To zupa gotowana przez wielkopolskie gospodynie w czasie Wielkiego Postu oraz często w piątki jako danie postne.
 
Składniki:

1.    1.5 l maślanki
2.    1 szklanka śmietany lub  zsiadłego mleka
3.    3 łyżki mąki
4.    4 duże ziemniaki
5.    sól

Wykonanie:

Maślankę mieszamy i zagotowujemy. Do wrzącej maślanki ostrożnie wlewamy roztrzepaną z mąką śmietanę. Jeszcze raz zagotowujemy, solimy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i dodajemy do zupy.
 

Komentarze (11)

wojciech

2017-11-08 | 21:22

To świetna ,kwaśna zupa przypominająca nieco postny żur. Ja dodaję jeszcze posmażoną na brązowo cebuię.

gosia

2017-03-01 | 08:36

polewka z gzikiem i pyrkami pychotka

Paweł

2016-11-04 | 08:48

polewkę na maślance można zjeść na pewno w każdy piątek w Borówcu ,, KWESTIA SMAKU''

Poznaniak

2016-11-02 | 11:42

Ja uwielbiam polywkę z pyrami krychanymi z surowym masłem i delikatnie przypaloną cebulką na pyrkach. Paluchy lizać. Smacznego!

Karo

2015-12-29 | 10:17

Najlepsza zupa na świecie, chociaż mój tata ziemniaki kroi w kostkę, gotuje je i do tego wlewa resztę. No ale takie drobnostki nie są szczególnie ważne, grunt że smak jest nieziemski :).

Leszek Baumgart

2015-03-03 | 07:22

Bardzo lubię gotować zupy.Ale ta z maślanki przypomina mi moją babcię która potrafiła zrobić to jeszcze to lepiej.Spróbuje przepisu.Napiszę jak smakowała.

jola

2013-01-21 | 13:56

Moja Mama przyrzadza tę zupę z ziemniakami podsmażonymi na boczku, pycha! Muszę ją poprosić o zrobienie:)

magda

2012-07-19 | 10:27

z serem białym przepyszna!

smakosz kuchni wielkopolskiej

2012-01-09 | 11:34

Doskonałą polewkę można zjeść w restauracji " Młyn na Prowincji" w Lednogórze. Smak tej niezwykle prostej w przygotowaniu zupy został doceniony przez jury konkursu " Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów" , które przyznało I nagrodę właśnie owej polewce.

Piotr Purzycki

2011-12-05 | 09:59

ochyda!

były poznaniok

2010-01-04 | 11:10

Wspaniała, smak dzieciństwa. Czy gdzieś można ją jeszcze gdzieś zjeść? W jakiejś gospodzie?

Dodaj komentarz

Do wiadomości redakcji (nie będzie publikowany)

Kod z obrazka:

Partnerzy

  • Radio Poznań
  • Głos Wielkopolski
  • Nasze miasto