Kuchnia regionalna

Rogale świętomarcińskie

dział: Kultura ludowa
komentarze: 0

Rogale świętomarcińskie

Eksportowym towarem w kategorii poznańskie słodkości są rogale świętomarcińskie. Lokalna tradycja nakazuje, by w dniu 11 listopada każdy urodzony i zamieszkały w Poznaniu skosztował tego specjału. Obyczaj ten reguluje legenda traktująca o wypieku pierwszego rogala.

Składniki:

Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- 6 jajek
- 1 kg maki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- pół kostki masła
- 10 dag rodzynek
- 10 dag orzechów

Nadzienie (masa migdałowa):
-    100 g białego maku
-    20 dag orzechów i migdałów
-    1,5 szklanki cukru pudru
-    1 mała śmietana

Wykonanie:
Rozczyn – drożdże rozpuścić w ½ szklanki letniego mleka

Ciasto – jajka utrzeć z cukrem. Dodać roztopione masło, ubijając kulą do ciasta. Następnie dodać mąkę a pozostałą część mleka oraz rozpuszczone drożdże ciągle ubijać, tak by ciasto było „napowietrzone” (do pojawienia się pęcherzy). Odstawić do wyrośnięcia.

Masa – zaparzyć orzechy, migdały i mak oraz zemleć na najdrobniejszych oczkach maszynki. Następnie dodać cukier oraz śmietanę i dobrze utrzeć.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i podzielić na równe wydłużone trójkąty. Potem nałożyć masę i zwinąć ciasto, formując jednocześnie charakterystyczne rogale. Pozostawić do dalszego wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor w temperaturze 200 st.
Po wyjęciu z pieca polać lukrem i pospać posiekanymi orzechami i rodzynkami.

SMACZNEGO!
 

Galeria artykułu

Komentarze (0)

Dodaj komentarz

Do wiadomości redakcji (nie będzie publikowany)

Kod z obrazka:

Partnerzy

  • Radio Merkury
  • Głos Wielkopolski
  • Nasze miasto