Kuchnia regionalna

Szagówki

dział: Kultura ludowa
komentarze: 3 (zobacz)

SZAGÓWKI

To wielkopolska wersja kopytek.  Nazwa wiąże się ze sposobem krojenia klusek ukośnie czyli szagą. Podajemy je z mięsami duszonymi i zagęszczonym sosem.


Składniki:

1.    1,5  kg ziemniaków
2.    5 łyżek maki pszennej
3.    2 jajka
4.    sól

Wykonanie:
 
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy mąkę, jajka i sól. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego wałek. Kroimy w ukośne czterocentymetrowe kawałki. Partiami wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę. Gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.
Kluski najlepiej smakują z sosem z pieczeni zaciągniętym rozbełtaną mąką i śmietaną.
      

 

Komentarze (3)

WOMBO COMBO

2014-02-04 | 12:14

To jest pyszne

robert

2012-12-28 | 07:08

wiadomo,jestes z poznanskiego jak ja i chyba nie spotkalas sie z pierogami na wigili bo ja pierogi jadlem tylko latem z jagodami i z truskawkami jak zobaczylem pierogi na wigilinym stole to bylem w szoku myslalem ze jestem w rzeszowskim robert-NJ

Bodek

2011-06-06 | 11:20

Och szagówki !!! Pamiętam z młodości, wykonane przez mamę to tylko palce lizać!

Dodaj komentarz

Do wiadomości redakcji (nie będzie publikowany)

Kod z obrazka:

Partnerzy

  • Radio Poznań
  • Głos Wielkopolski
  • Nasze miasto