Kuchnia regionalna

Szare kluchy

dział: Kultura ludowa
komentarze: 1 (zobacz)

SZARE KLUCHY

     Szare kluchy to ulubione danie rdzennych Poznaniaków i Wielkopolan. Jak na poznańskie pyry przystało są to kluski z ziemniaków . Podajemy je ze skwarkami z boczku lub wędzonki z ugotowaną kiszoną kapustą.

Składniki:

1.    2 kg ziemniaków
2.    10 łyżek pszennej maki
3.    10 dag boczku wędzonego
4.    2 jajka
5.    2 cebule
6.    sól


Wykonanie:

      Ziemniaki obieramy i ucieramy na drobnej tarce. Z przetartych ziemniaków odciskamy sok, najlepiej przez płócienny woreczek. Odsączoną masę mieszamy z mąką, jajami i solą. Zagotowujemy  wodę z solą. Ciasto nakładamy na pokrywkę i zsuwamy łyżką  niewielkie kawałki ciasta do wrzącej wody. Gotujemy kilka minut. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżka cedzakową. Boczek kroimy i podsmażamy, dodajemy cebulę, rumienimy.  Tłuszczem z boczkiem i cebula polewamy kluski.
    
 

Komentarze (1)

AsiaP

2016-05-04 | 09:19

A u mojej babci w okolicach Gniezna nie wyjmowało się takich klusek z wody tylko jadło się z okrasą jako zupę :)

Dodaj komentarz

Do wiadomości redakcji (nie będzie publikowany)

Kod z obrazka:

Partnerzy

  • Radio Merkury
  • Głos Wielkopolski
  • Nasze miasto