Kuchnia regionalna

Bigos wielkopolski

dział: Kultura ludowa
komentarze: 0

BIGOS WIELKOPOLSKI        


Występuje w wariantach bardziej zasobnych, wówczas bogate i zróżnicowane są dodatki mięsne.

Składniki:

1.    1 kg kapusty kiszonej
2.    30 dag wędzonego boczku
3.    30 dag kiełbasy np. śląskiej
4.    Pół kilograma mięsa wieprzowego
5.    1 łyżka smalcu
6.    20 dag suszonych grzybów
7.    20 dag suszonych śliwek
8.    1 cebula
9.    2 łyżki koncentratu pomidorowego
10.    Czosnek, majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:

Gotujemy wędzony boczek. Wywarem z boczku zalewamy     pokrojoną kapustę. Mięso wieprzowe kroimy w kostkę i podsmażmy z cebulą. Dodajemy namoczone wcześniej grzyby oraz  koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie. Kroimy kiełbasę, ugotowany wcześniej boczek oraz śliwki. Dodajemy do kapusty. Wszystko razem mieszamy, dodajemy roztarty czosnek, majeranek, sól i pieprz.  Dusimy na małym ogniu.
Podajemy z pieczywem.
W uboższym wariancie zamiast zróżnicowanych mięs i kiełbas używa się wieprzowych żeberek i zwykłej kiełbasy.
 

Komentarze (0)

Dodaj komentarz

Do wiadomości redakcji (nie będzie publikowany)

Kod z obrazka:

Partnerzy

  • Radio Poznań
  • Głos Wielkopolski
  • Nasze miasto
  • Koleje Wielkopolskie