Kuchnia regionalna

Parzybroda (fuzlapy)

dział: Kultura ludowa
komentarze: 0

PARZYBRODA/FUZLAPY

Podobnie jak „ślepe ryby” to szybkie i sycące danie jednogarnkowe. Parzybrodę podajemy z chlebem. Często w piątki podawano ją w wariancie postnym bez mięsa.

Składniki:

1.    0,5 kg kapusty włoskiej
2.    0,5 kg ziemniaków
3.    pęczek włoszczyzny
4.    0,5 kg wołowiny lub wieprzowiny
5.    garść suszonych grzybów
6.    kminek, ziele angielskie, gorczyca, sól, pieprz


Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę. Dodajemy grzyby i przyprawy. Gotujemy do miękkości. Kroimy kapustę, ziemniaki i włoszczyznę.
Zalewamy je przecedzonym wywarem mięsnym. Gotujemy około 40 minut. Dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem.
     

Komentarze (0)

Dodaj komentarz

Do wiadomości redakcji (nie będzie publikowany)

Kod z obrazka:

Partnerzy

  • Radio Poznań
  • Głos Wielkopolski
  • Nasze miasto
  • Koleje Wielkopolskie