Kuchnia regionalna

Plyndze

dział: Kultura ludowa
komentarze: 2 (zobacz)

PLYNDZE

Znane w kraju placki ziemniaczane to w Wielkopolsce plyndze.
Podaje się je na gorąco, najczęściej posypane cukrem z kwaśną, gęstą śmietaną.

Składniki:

1.    1,5 kg ziemniaków
2.    3 łyżki mąki pszennej
3.    1 jajko
4.    1 cebula
5.    olej do smażenia
6.    sól


Wykonanie:

Obrane ziemniaki  ucieramy na drobnej tarce razem z cebulą. Dodajemy mąkę, jajko i sól. Wszystkie składniki mieszamy. Na patelnię wlewamy olej. Nakładamy ciasto łyżką i rozprowadzamy podłużne placuszki na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Obustronnie smażymy na złocisty kolor.
     .

Komentarze (2)

Gnieźnianka

2015-09-24 | 07:07

u nas w domu zawsze dodaje się jeszcze majeranek :) nie dużo, ale bardzo fajny smak nadaje :) polecam

Adrianna Jakubek

2014-12-22 | 16:08

Dzięki za przepis bardzo smaczne. Pozdrowienia.

Dodaj komentarz

Do wiadomości redakcji (nie będzie publikowany)

Kod z obrazka:

Partnerzy

  • Radio Poznań
  • Głos Wielkopolski
  • Nasze miasto
  • Koleje Wielkopolskie