Kuchnia regionalna

Pyry z gzikiem

dział: Kultura ludowa
komentarze: 1 (zobacz)

PYRY Z GZIKIEM

To na pewno najbardziej znana z poznańskich potraw. Prosta i smaczna, podawana głównie na piątkowe bezmięsne obiady. Pierwotnie przeznaczona dla biedniejszej części wielkopolskiego społeczeństwa. Dzisiaj rarytas kulinarny i sposób na zachowanie rodzimej tradycji.
 

Składniki:

1.   1 kostki białego sera śmietankowego
2.   0,5 szklanki śmietany (18%)
3.   0,5 cebuli
4.   garść szczypiorku
5.   sól, pieprz
1.   1 kg ziemniaków

Wykonanie:

Ser wymieszać bardzo dokładnie ze śmietaną (względnie jogurtem naturalnym). Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodać cebulkę i szczypiorek oraz przyprawić do smaku. Ziemniaki ugotować w mundurkach, bo bez zachowania tego elementu potrawa traci na swojej wyjątkowości. Jako dodatek można podać też surowe masło.
 

Komentarze (1)

Ewka M.

2017-12-01 | 12:53

Prawdziwy gzik poznański (wielkopolski) koniecznie musi mieć dodatek kminku, najlepiej roztartego by miał mocniejszy aromat.

Dodaj komentarz

Do wiadomości redakcji (nie będzie publikowany)

Kod z obrazka:

Partnerzy

  • Radio Poznań
  • Głos Wielkopolski
  • Nasze miasto
  • Koleje Wielkopolskie