Kuchnia regionalna

Ślepe ryby

dział: Kultura ludowa
komentarze: 1 (zobacz)

ŚLEPE RYBY

Ślepe Ryby to prosta zupa ziemniaczana, która z założenia miała „gościć” na stołach mniej zamożnej części poznańskiego społeczeństwa. Stąd różne jej wariacje w składnikach mięsa, a w ostateczności jego braku. Jednak sam smak i tradycyjność potrawy oraz intrygująca nazwa sprawia, iż nie straciła ona nic ze swoich walorów.

Składniki:

1.  200 g wędzonych żeberek
2.  pęczek włoszczyzny
3.  0,5 kg ziemniaków
4.  1 cebula
5.  sól, pieprz


Wykonanie:

Włoszczyznę ugotować wraz z wędzonymi żeberkami.  Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w dużą kostkę i ugotować w wywarze. Obraną cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle z mąką oraz dodać do zupy. Zasmażkę (tzw. myrdyrdę) łączymy z zupą. Włoszczyznę należy przetrzeć, a mięso oddzielić od kości i kawałki wrzucić do zupy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem.
 

Komentarze (1)

barbapapa

2012-06-01 | 07:31

brak mi w przepisie octu. według mnie właśnie odrobina octu daje specyficzny smak

Dodaj komentarz

Do wiadomości redakcji (nie będzie publikowany)

Kod z obrazka:

Partnerzy

  • Radio Poznań
  • Głos Wielkopolski
  • Nasze miasto