W dniu 8 października 2017 r (niedziela) w godz. 11.00 – 17.00, Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza na kolejną imprezę z cyklu POZNAŃSKA PYRA.
Choć ziemniaki uprawiane były od niepamiętnych czasów i stanowiły podstawę pożywienia ludów indiańskich, to jednak w Europie na większą skalę zaczęto je uprawiać w XVII wieku. W Polsce na większą skale zaczęto wykorzystywać ziemniaki w XIX wieku. Nasz ziemniak uprawny pochodzi z wyspy Chiloe, położonej na terenie Chile.
Jednak celem imprezy jest zapoznanie się nie tylko z historią uprawy, ale poznanie również sposobu zbioru. W programie przewidujemy pokazy na polu muzealnym, obejmujące: prezentację mechanicznego zbioru (przy użyciu konnej kopaczki gwiazdowej, elewatorowej, kombajnu ziemniaczanego) oraz wózki i wozy do transportu okopowych. Dla chętnych samodzielne „Kopanie ziemniaków”, czyli tradycyjny zbiór ręczny.
PROGRAM POKAZÓW NA POLU MUZEALNYM:
• Transport w zaprzęgu konnym i wolim
• Narzędzia do przenoszenia i przewożenia. Skrzynki do ziemniaków
• Pokaz pracy koni roboczych
• Lokomobila parowa Hipolina (H. Cegielski)
• Pokaz wyciskania olejów naturalnych
• Pyry z gzikiem z parownika
Zapraszamy na stoisko Starostwa Powiatowego w Poznaniu, usytuowane na placu głównym, którego przedstawiciele przedstawią organizowane przez Starostwo imprezy oraz ulotki promocyjne.
Dla młodych widzów przygotowaliśmy wiele ciekawych zajęć. W budynku kawiarni młodzież będzie mogła uczestniczyć w wykonywaniu ozdób z ziemniaka (ziemniak w wycinance, wyroby ze skrobi ziemniaczanej i masy chlebowej, pieczęcie z ziemniaków, czy też w malowaniu koników).
Muzeum gościć będzie również panie z Restauracji Bezstresowa w Poznaniu, które zaprezentują pokaz przygotowania zupy z ziemniaków. Zapraszamy także widzów do udziału w merytorycznym „Konkursie wiedzy o ziemniakach z nagrodami”. Zachęcamy młodzież i starszych do udziału w tym konkursie, gdyż rozlosujemy ciekawe nagrody – dalsze książki z serii przyrodniczych Wydawnictwa Zakamarki z Poznania.
PROGRAM POKAZÓW NA PLACU GŁÓWNYM:
• Przygotowanie pasz z okopowych
• Przetwory z buraków (syrop buraczany, kwas burakowy)
• Dania ziemniaczane
• Potrawy tradycyjnej kuchni z degustacją
• Nazewnictwo ziemniaków
• Wagi do ważenia ziemniaków
• Organizacje ochrony zwierząt
Wzorem lat ubiegłym przygotowaliśmy Konkurs dla na najlepszego bambrzoka.
Ponadto:
• Lwówecka Orkiestra Dęta
• „Coś dla każdego”, czyli występy artystyczne w Szreniawie
• „Pyry z ogniska (degustacja)
• Sprzedaż wyrobów garncarskich
• Przejażdżki bryczką
• Inne atrakcje
Uwaga! W dniu imprezy Koleje Wielkopolskie uruchamiają dodatkowe pociągi do Szreniawy w cenie 5 zł od osoby w obie strony. Rozkład jazdy przedstawia załączona tabela a pozostałe szczegóły na stronie przewoźnika.
Więcej: http://www.muzeum-szreniawa.pl