Rogale świętomarcińskie
Eksportowym towarem w kategorii poznańskie słodkości są rogale świętomarcińskie. Lokalna tradycja nakazuje, by w dniu 11 listopada każdy urodzony i zamieszkały w Poznaniu skosztował tego specjału. Obyczaj ten reguluje legenda traktująca o wypieku pierwszego rogala.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- 6 jajek
- 1 kg maki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- pół kostki masła
- 10 dag rodzynek
- 10 dag orzechów
Nadzienie (masa migdałowa):
- 100 g białego maku
- 20 dag orzechów i migdałów
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 mała śmietana
Wykonanie:
Rozczyn – drożdże rozpuścić w ½ szklanki letniego mleka
Ciasto – jajka utrzeć z cukrem. Dodać roztopione masło, ubijając kulą do ciasta. Następnie dodać mąkę a pozostałą część mleka oraz rozpuszczone drożdże ciągle ubijać, tak by ciasto było „napowietrzone” (do pojawienia się pęcherzy). Odstawić do wyrośnięcia.
Masa – zaparzyć orzechy, migdały i mak oraz zemleć na najdrobniejszych oczkach maszynki. Następnie dodać cukier oraz śmietanę i dobrze utrzeć.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i podzielić na równe wydłużone trójkąty. Potem nałożyć masę i zwinąć ciasto, formując jednocześnie charakterystyczne rogale. Pozostawić do dalszego wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor w temperaturze 200 st.
Po wyjęciu z pieca polać lukrem i pospać posiekanymi orzechami i rodzynkami.
SMACZNEGO!