BIGOS WIELKOPOLSKI Występuje w wariantach bardziej zasobnych, wówczas bogate i zróżnicowane są dodatki mięsne. Składniki: 1. 1 kg kapusty […]
PARZYBRODA/FUZLAPY Podobnie jak „ślepe ryby” to szybkie i sycące danie jednogarnkowe. Parzybrodę podajemy z chlebem. Często w piątki podawano ją […]
PLYNDZE Znane w kraju placki ziemniaczane to w Wielkopolsce plyndze. Podaje się je na gorąco, najczęściej posypane cukrem z kwaśną, […]
POLEWKA To zupa gotowana przez wielkopolskie gospodynie w czasie Wielkiego Postu oraz często w piątki jako danie postne. Składniki: […]
PYRY Z GZIKIEM To na pewno najbardziej znana z poznańskich potraw. Prosta i smaczna, podawana głównie na piątkowe bezmięsne obiady. […]
Rogale świętomarcińskie Eksportowym towarem w kategorii poznańskie słodkości są rogale świętomarcińskie. Lokalna tradycja nakazuje, by w dniu 11 listopada każdy […]
SZAGÓWKI To wielkopolska wersja kopytek. Nazwa wiąże się ze sposobem krojenia klusek ukośnie czyli szagą. Podajemy je z mięsami duszonymi […]
SZARE KLUCHY Szare kluchy to ulubione danie rdzennych Poznaniaków i Wielkopolan. Jak na poznańskie pyry przystało są to kluski […]
ŚLEPE RYBY Ślepe Ryby to prosta zupa ziemniaczana, która z założenia miała „gościć” na stołach mniej zamożnej części poznańskiego społeczeństwa. […]
POZNAŃ Miasto położone nad rzeką Wartą. Stolica Wielkopolski, województwa wielkopolskiego i archidiecezji poznańskiej. Ważny punkt na Szlaku Piastowskim. W centrum […]
Lapidarium Żydowskie we Wronkach - zbiór macew pochodzących ze zlikwidowanych cmentarzy żydowskich.
Doktryna militarna lat międzywojennych zakładała w razie konfliktu zbrojnego duże znaczenie fortyfikacji jako osłony szczególnie zagrożonych odcinków i zabezpieczenia kierunków […]
POZNAŃ Miasto nad Wartą, stolica regionu, województwa i diecezji poznańskiej. Ważny punkt na Szlaku Piastowskim. Nieco na uboczu, a jednak […]